Електронний суд відміняють: повертається паперовий документообіг?


В цьому році в судах мала запрацювати Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), за допомогою якої, зокрема, процесуальні документи можна було подавати в суди в електронному вигляді.

Втім, наприкінці серпня стало відомо, що ЄСІТС точно не запрацює найближчим часом. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій.

«Крах електронного судочинства.
Досить оригінально вирішила ДСА України питання вдосконалення процесу впровадження ЄСІТС.
Про необхідність системного підходу до переходу на електронне діловодство наголошували заінтересовані користувачі на початку року, коли відповідно до славнозвісного оголошення в газеті «Голос України» № 229 від 01 грудня 2018 ЕСІТС не захотіла запрацювати з 01 березня поточного року.
Наприкінці літа Державною судовою адміністрацією направлено доленосний наказ № 814 від 20 серпня 2019 року. Вперше за 6 років було змінено інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах.
ДСА України подало повідомлення судам — «Електронного діловодства в судах в найближчий час не передбачається».

«Таким чином вирішено болюче питання подальшої розробки програмно-апаратного комплексу ЄСІТС, захисту інформації, розробки керівних документів та навчання персоналу! Суди повертаються до паперового документообігу.
Враховуючи стратегічний напрямок розвиту судового діловодства на найближчу п’ятирічку очікуємо завершення експерименту над піддослідними судами, по створенню нікому не потрібних сканкопій документів та пропозицій змін до процесуальних кодексів з виключення з них навіть згадки про електронне судочинство», — підкреслив він».

Фото: advocat-cons.info