Підприємцям хочуть заборонити витрачати гроші на власні потреби з ФОПовських рахунків


Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців, які займаються незалежною професійною діяльністю, для здійснення операцій, пов’язаних з особистими потребами.

Така норма міститься в проекті постанови НБУ, який вносить зміни до Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків. Про це повідомляє «Бухгалтер 911».

Видання відзначає, що поки не відомо, як буде контролюватися використання коштів. Але заборона може також стосуватися зняття грошей в банкоматі або банку: останній може вимагати від ФОПа документи, на підставі яких здійснюється розрахунок готівкою (наприклад, договір поставки або закупівельний акт).

Також в тумані залишається й те, як ця норма буде працювати, враховуючи право вільно розпоряджатися своїм прибутком після сплати податків, передбаченого ст. 44 Господарського кодексу України.

На даний момент проект постанови проходить стадію громадського обговорення. Це, зокрема, означає, що зауваження та пропозиції до нього можна надсилати до 12 вересня цього року за адресою, вказаною на сайті НБУ.

Фото: uapravo.biz