В Україні створять Державну природоохоронну службу


Державну екологічну інспекцію буде ліквідовано і створено Державну природоохоронну службу.

Кабмін ухвалив відповідне рішення на своєму засіданні 14 серпня.

Як словами Міністрі екології та природних ресурсів Остап Семерак, профільне Міністерство протягом останніх років напрацьовувало нормативно-правову базу для створення ефективної сучасної державної системи запобігання екологічним правопорушенням і моніторингу стану навколишнього середовища.

«Відсутність належного контролю за порушеннями екологічного законодавства і тотальна корупція – найбільші проблеми у сфері довкілля. Я про це говорив із перших днів перебування на посаді Міністра. Реформа цієї структури назріла давно, але вона не є такою простою, як видається на перший погляд. Адже важливо не лише змінити назву, але й залучити до роботи людей, які справді вболівають за довкілля, та надати їм необхідне матеріально-технічне оснащення, щоб вони могли належно і в повному обсязі виконувати свої посадові обов’язки, а не боротися з мораторіями на перевірку бізнесу», – прокоментував урядове рішення Остап Семерак.

Він також зазначив, що у 2017 році Уряд схвалив розроблену Мінприроди Концепцію реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У 2018 році було розроблено і передано до Парламенту законопроект про Державну природоохоронну службу, проте він досі не розглядався. Зараз спільно з громадськістю на завершальному етапі є робота щодо законопроекту про державний екологічний контроль, який також передбачає реформування екологічної інспекції.