Нова система попередження про рейдерські захоплення


В Україні планують створити систему, яка буде попереджати громадян про рейдерські захоплення.

За словами співзасновника Monobank Дмитро Дубілет, який став радником тимчасового виконувача обов’язків глави СБУ Івана Баканова, цю реформу можна поділити на три частини.

Надати громадянам можливість безкоштовно підписуватися на сповіщення про те, що їхня нерухомість чи бізнес змінює власника.

«Наразі подібний сервіс є, але він а) платний; б) стосується тільки нерухомості, і то не всієї. Наша мета — зробити сервіс безкоштовним, що буде охоплювати всі типи майна і буде доступний через різних провайдерів», — зазначив Дубілет.

Повідомляти громадян про захоплення майна, навіть якщо вони не підписані на сервіс.

Однак складність полягає в тому, що в Україні немає «нормального реєстру з контактною інформацією громадян». Тому планується інтегруватися контактні дані більшості громадян з бюро кредитних історій.

Надсилати громадянам повідомлення не тільки про завершені угоди, а й про ті, що готуються.

«Якщо вашу квартиру чи бізнес уже віджали, то процес повернення може бути довгим і виснажливим. Ми повинні зробити так, щоб ви отримали повідомлення про реєстраційні дії ще на етапі підготовки», — зазначив Дмитро Дубілет.

Також він додав, що у громадянам буде можливість загальмувати таку угоду. Наприклад, спрощенною процедурою подання скарг в антирейдерську комісію при Мін’юсті.

Джерело: hromadske.ua

Фото: ua.112.ua