Monitor.Estate: перевірка нерухомості за кілька секунд


Не секрет, що на українському ринку нерухомості досить чимало зловживань. І купувати житло без належної перевірки об’єкту – дуже ризиково.

Зазвичай, щоб перевірити та проаналізувати цю інформацію, юристу потрібно витратити чимало часу. Однак, слава святому лігалтек, вже зараз це можна зробити дуже легко і швидко.

Володимир Копоть розробив сервіс Monitor.Estate, який надає юридичний звіт по документах новобудов за декілька секунд.

Ми його розпитали про проект, чим він корисний, сильні та слабкі сторони, а також плани на майбутнє.

Розкажіть про свій продукт: з чого все почалось, як виникла ідея?

За фахом, я – юрист. І доволі багато часу займався перевіркою новобудов та їх забудовників. Це монотонна і рутинна робота, в якій ти маєш перевірити понад 7 реєстрів, зіставити отриманні дані, проаналізувати інформацію і дати висновок клієнту про всі виявлені ризики.

Десь 2 роки тому почув про відкриті дані та хакатони (захід, під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано разом працюють з фахівцями інших галузь над розв’язанням якоїсь проблеми, або створенням нового додатку чи сервісу).

Відкриті дані дали можливість отримання інформації у вільному доступі, а на хакатоні я зрозумів, що отриманні дані можна записати в код і автоматизувати процес обробки такої інформації. Мій партнер (фахівець з ІТ) зголосився допомогти, адже розумів значення такого проекту для суспільства і держави в цілому.

Чим він корисний?

На сьогодні, сервіс Monitor.Estate дає можливість покупцям (інвесторам) квартир у новобудовах перевірити свій об’єкт за кілька секунд.

При цьому вартість такої послуги в декілька раз дешевша, ніж послуги юриста. За час роботи, алгоритми виявили не одну ризикову новобудову, в яких наші користувачі відмовилися купувати та зараз дуже щасливі, що не втрапили в халепу, як свого часу багато киян інвестували у будинки А. Войцеховського.

Хто входить в команду?

До складу команди входять люди, які, на мою думку, закривають основні компетенції та підсилюють один одного. Це юристи, ІТ-розробники та маркетолог. Інші допоміжні функції ми беремо на аутсорсі (відео, СММ, контекст тощо).

Як працює монетизація?

На сьогодні ми заробляємо на 2 послугах: автоматичний юридичний звіт про об’єкт нерухомості, а також класична юридична консультація з перевіркою договору та можливістю виїхати на підписання.

На жаль, не всі наші клієнти довіряють онлайн-сервісам і їм простіше приїхати в офіс компанії й переговорити з юристом сам на сам. Щоправда, переважна більшість клієнтів, все ж таки, користуються автоматичною послугою.

Ваші сильні сторони.

Ми робимо за секунди те, що інші роблять годинами. Також доносимо інформацію «людською» (не юридичною) мовою. Взагалі, є думка, максимально спростити до одного речення: «Можна купувати»! або «Не рекомендуємо». По суті, це головне, що сьогодні цікавить клієнта.

Слабкі?

Ми залежні від даних, які отримаємо. Питання строків їх оновлення, чистоти. Був випадок декілька місяців тому, коли реєстр ліцензій ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) лежав (не працював) понад місяць. І таких випадків сила силенна.

Основна перешкода, яку ви могли б відзначити?

На сьогодні, люди не готові платити за послуги. Чи то онлайн чи офлайн. Коли доходить питання за що платити юристу, то клієнт питає: «а що ви зробили? Ви ж тільки договір почитали». Люди радше заплатять за палку ковбаси, ніж за послугу. Тому ми працюємо лише за попередньою оплатою. Наші клієнти ті, хто цінують свій час і спокій.

Ринок нерухомості: який він зараз?

Активними темпами будується первинна нерухомість, по обсягах продажів вже давно наздогнала результати вторинного ринку попередніх років. Проте будівництво продовжується, і ходять чутки, що пропозиція значно перевищує попит.

На превеликий жаль, близько 30% усіх об’єктів будується без дозволів на будівельні роботи або на землях без відповідного цільового призначення. По суті, контролюючі органи закривають на це очі, а покупці підживлюють такий стан речей своїми коштами.

На мою думку, на сьогодні не вистачає прозорості ринку, однакових правил для всіх (одні будують без документів, інші лише після отримання останнього папірця), а також правової культури серед громадян.

Чому людям варто звернути на вас увагу?

Насправді, сервіс Monitor.Estate не лише інноваційний комерційний проект. В ньому закладена суспільно важлива місія – формування прозорого ринку нерухомості, мінімізація ризикових угод та зменшення корупції в будівництві.

Ви себе позиціонуєте як юрист, чи більше вже як стартапер?

Останнім часом, більше тяжію до стартапера. Мені подобається постійний процес змін, вдосконалення. Залишити піджак і краватку в дома і ходити в шортах. Але при тому, що моя основна професія приносить основний мій дохід, я з юриспруденцію зав’язати ще не можу ?

Які, по вашому, справи в Україні з лігалтек-проектами?

По-різному. Багато в чому залежить від того, хто є цільовою аудиторією проектів. Ті проекти, які орієнтовані на B2B, мають більше шансів монетизувати свої ідеї, ніж проекти в В2С секторі.

Більшість проектів дуже схожі між собою і відрізняються окремими рисами, які глобально не дадуть приросту капіталу.

Останнім часом на слуху проекти з перевірки компаній, по роботі з судовим реєстром та деклараціями. Більшість лігалтек-проектів фінансуються за рахунок коштів засновників проектів, що в свою чергу не дає швидкого зростання проекту на початку, як того потребують стартапи.

Поради молодим лігалтек-стартаперам.

Може прозвучить тривіально, але я би порадив не боятися і пробувати. Коли щось робиш, то не може бути так, що нічого не відбудеться. Чим більше гіпотез провіриш, тим швидше дійдеш до успіху з проектом.

Мені 37 років, проект Monitor.Estate я почав 2 роки тому. І розумію, що маю ще багато чого зробити. Тому, краще боятися, але робити, ніж потім бідкатися, що через страх не зробив тих речей, які давно хотів зробити.

Ваша мрія?

В професійному плані, хочу аби проект Monitor.Estate став незамінним помічником юриста, ріелтора, покупця з автоматичної перевірки будь-якого виду нерухомості, а в особистому – створити рок-бенд та грати у своє задоволення. Можливо колись і на Атлас-вікенді ?