ЄСПЛ збільшив суму компенсації за порушення ст. 3 Конвенції ще на 11 900 євро


Через невідповідність сум компенсації за невідповідність умов тримання під вартою громадянин Литви Антон Шенновітічус звернувся до ЄСПЛ, де, встановивши порушення ст. 3 Конвенції, призначили справедливу сатисфакцію на рівні 11 900 євро.

Незважаючи на те, що особі була присуджена компенсація за невідповідні умови тримання під вартою, призначені до виплати суми були невідповідними.

З такою аргументацію громадянин Литви Антон Шенновітічус звернувся (заява № 62663/13) до Європейського суду з прав людини, посилаючись на порушення ст. 3 (заборона катування) Конвенції з прав людини та основоположних свобод, передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Заявник знаходиться під вартою у Литовському виправному закладі за участь у збройній злочинній організації та злочини, пов’язані з наркотиками. Він був заарештований у лютому 2010 року і з огляду на серйозність злочинів, в яких його підозрювали, його попередні засудження і ризик його переховування та / або втручання в розслідування суди видали рішення про продовження його тримання під вартою. Це тримання під вартою було неодноразово продовжене по суті на тих самих підставах до лютого 2014 року, коли його помістили під домашній арешт.

Згодом він був визнаний винним і засуджений. В рамках адміністративного провадження Шенновітічус подав дві окремі заяви про відшкодування у зв’язку з невідповідністю умов тримання під вартою, зокрема, через переповненість. Суди присудили йому 3 389 і 1437 євро за два періоди перебування під вартою.

Саме через невідповідність сум компенсації Шенновітічус звернувся до ЄСПЛ, де, встановивши порушення ст. 3 Конвенції, призначили справедливу сатисфакція на рівні 11 900 євро.

З текстом прес-релізу рішення у справі «Шенновітічус проти Литви» (заява № 62663/13) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.