Електронний суд — це наш імідж і найближче майбутнє, – Сергій Чванкін


З чого рзпочалося впровадження електронного суду в Київському районному суді Одеси, з якими труднощами довелось зіткнутись, яка кількість судів вже використовують електронне судичинство в Україні та скільки часу має пройти, щоб система запрацювала належним чином – розповів голова Київського районного суду Одеси та ГО “Асоціація слідчих суддів України” Сергій Чванкін.

Сергію Анатолійовичу, наскільки мені відомо, Київський районний суд Одеси став одним із перших судів, де впровадили пілотний проект “Електронний суд”. Що зараз відбувається?

– Я вже неодноразово говорив , що з 2015 року Київський районний суд Одеси отримав право одним із перших впровадити пілотний проект “Електронний суд”. І ви знаєте, мені здається за три роки зроблено достатньо багато. За цей час в суд поступила вже досить велика кількість різноманітної документації в електронному вигляді. Це тисячі документів (а окремі документи нараховуються десятками тисяч). Непроста робота була проведена суддями нашого суду.

З чого все розпочалося?

– Декілька років тому суддям Київського районного суду Одеси запропонували поїхати в Молдову, подивитись, як там працюють суди. Нам пощастило ознайомитися з їхнім досвідом впровадження електронного суду. І я скажу, що сьогодні Молдова достатньо успішно працює в цьому напрямку. Але мені здається, що ми зробили теж багато для того, щоб він (електронний суд, – ред) запрацював належним чином в Україні.

Багато судів нашої країни вже успішно звітують про свій досвід впровадження електронного судочинства. Команді Київського районного суду Одеси було приємно усвідомити, що саме вона показує хороший приклад.

Особисто мені теж було приємно, що інші суди підхопили цю ідею та розуміють, що електронне судочинство – це хороша основа для побудови сильної судової системи. Щоб і європейські, і американські партнери говорили з нами однією мовою. Щоб вони нас чули, розуміли та хотіли і надалі з нами співпрацювати. А також бачили, що ми сьогодні йдемо із радянського періоду семимильними кроками. Ви подивіться, як горять очі у суддів, співробітників апарату, тільки тому, що у них все виходить.

Наразі скільки судів уже використовують “Електронний суд”? Яка ситуація по Україні?

– Порядком десяти областей в тій чи іншій формі уже використовують електронний суд в достатньо значній мірі. Такі першочергові ростки є, напевно, вже у 20 регіонів – у 20 обласних судів. А 10 вже достатньо добре використовують і адресне бюро і подачу позовних актів та різноманітних клопотань. Більше того, ми можемо говорити навіть про половину, про 13 апеляційних судів.

Чи запитують вони допомоги у вашого суду?

– Так, звісно. Ми навіть розробили гарячу лінію, куди можна зателефонувати за консультацією. Два наші техніки відповідають на всі запитання, які надходать по телефону або в електронному вигляді. Вони допомагають і підказують майже цілодобово. Ми розуміємо, що це період становлення.

На моє переконання, електронний суд — це наш імідж. Це майбутнє не тільки Київського районного суду Одеси, а і всієї судової сисеми України. Я бачу живий інтерес і бажання навчатись від представників більшості судів нашої країни.

Наскільки мені відомо, сьогодні більшість адвокатів скептично налаштовані відносно електронного суду. За їх словами, були такі випадки, коли суд відмовляв приймати документи в електронному вигляді.

– Такі факти насправді мають місце в нашій країні. Однак, як я вже казав — це період становлення. Необхідно трішки потерпіти – ми це усунемо. Але для цього потрібно піднімати це питання на різноманітних конференціях, семінарах. Після обговорень, повірте, чимало адвокатів вже подумає по-іншому… та і суддів теж. Вони не будуть відмовляти, коли хтось подасть позовну заяву в електронному вигляді. Судді будуть розуміти, що це нормально. Звісно, якщо суд в регіоні віддалений від свого обласного центру — то там тяже. Але вже зовсім скоро законодачі норми, що регулють питання електронного суду, набудуть чинності і суди не зможуть відмовляти.

Скільки часу має пройти, щоб ця система взагалі налагодилась?

– Я думаю, від трьох до п’яти років. П’ять, щоб вона працювала, була ефективною, а щоб вона була налаштована і стала на хороші “електронні рейки” – три роки. Але це не говорить про те, що в нас не буде виходити в перший чи другий рік. Ми будемо намагатись іти семимильними кроками цією дорогою та обвити електронною павутиною усю нашу країну.

У багатьох країнах світу вже існує електронний суд. У нас “запозичена” система чи своя автономна?

– Я скажу, що наша система запозичена у німців, французів, частково у поляків та італійців. Хоча в основному це французи і німці. У них вважаються такі системи передовими. Я думаю, варто брати найкраще у кожної країни. Найголовніше – вчитися, не боятися робити помилки, їх виправляти і обговорювати.

Я знаю, що ви були у складі української делегації при поїздці до США. Щодо електронного суду, як там все працює?

– Електронний суд у Сполучених Штатах працює вже 14 років. Там система добре почала працювати з 2004 року, але перші паростки з’явились ще в 2001 році. Сьогодні 14 штатів працюють в хорошому режимі. Вони теж на перших етапах стикалися з труднощами. А знаєте, як там вийшли з положення? Команда суддів разом з ІТ-шниками їздила штатами і буквально “розжовувала” покроково, що потрібно робити. Сьогодні вони цього досягли. Ми йдемо тим же шляхом.

У нас теж можливо таке, щоб ІТ-шники разом із суддями їздили по країні і впроваджували цю систему?

– Без них не вийде. Обов’язково, щоб ІТ-шники працювали разом із суддями. Існує багато технічних питань, які суддя апріорі не може знати. У нас, як я вже казав, працює два ІТ-шника і повірте, бувають питання, на які вони не можуть відповісти. Часом приходиться звертатися до наших закордонних партнерів для отримання необхідної відповіді.

Чи є перешкоди, які дуже важко долати? Чи ви з усім справляєтесь?

– Немає тієї стіни, яку ми не можемо посунути. Ми можемо подолати будь-які проблеми, головне бажання і підтримка. Я ще раз наголошу — для нас дуже важлива підтримка журналістів, різноманітних ЗМІ та інших інформаційних ресурсів, які б несли в маси інформацію про електронний суд. Що це не страшно, а навпаки – цікаво. Важливо говорити людям про електронне судочинство простою мовою. Це наше майбутнє. Чим скоріше ми його впровадимо, тим швидше Європейське співтовариство наблизиться до нас.